Wiet fimmen

Wat is fimmen?

Fimmen is een snoeimethode voor een hogere opbrengst en is hoogstwaarschijnlijk ontstaan door een kweker die wilde toppen en slecht snoeiwerk uitvoerde. FIM staat dan ook voor ‘Fuck I Missed’. Net als toppen is dit een techniek waarbij een deel van de hoofdstam verwijderd wordt.

Waarom een wietplant fimmen?

Het doel van fimmen is om meerdere hoofdtoppen te creëren. Het is misschien geen nette snoeimethode, maar wel een effectieve. Deze methode wordt uitgevoerd tijdens de groeiperiode en dus niet als de wietplant al in de bloei staat. Dit komt omdat je een deel van een cannabisplant afknipt en ze tijd zal nodig hebben om te herstellen van de stress die de plant hierdoor krijgt.

Ervaren kwekers gebruiken veelal technieken als toppen gevolgd door LST en/of ScrOG maar voor de beginnende teler of voor de teler zonder een al te lange groeiperiode is dit niet ideaal. Het toepassen van de FIM methode is erg eenvoudig.

Wanneer kan ik mijn wietplant fimmen?

De meeste kwekers wachten tot de plant ongeveer 30 cm lang is voordat ze beginnen met fimmen. Door deze eerste groeiperiode van de plant kan ze goede wortels ontwikkelen zodat ze sneller herstelt van het fimmen. Deze snoeimethode kan op elk moment in de groei fase worden toegepast.

Hoe moet ik een wietplant fimmen?

Bij de snoeimethode fimmen wordt ongeveer 75% van de tip van de hoofdscheut verwijderd. Knijp dit deel van de hoofdscheut er met je vingers vanaf of gebruik een schaar en snoei het. De plant zal hierna ongeveer 1 week nodig hebben om te herstellen. Door het fimmen zullen er 4 nieuwe hoofdtoppen ontstaan. Hierdoor zal het de kweekruimte mooier opvullen met meer hoofdtoppen en meer zijtakken.

Gebruik deze techniek niet voor autoflowers gezien de levensduur van deze wietplanten hiervoor te kort is.