Wiet drogen

Hoe droog ik wiet het beste?

Nadat je alle takken van de hoofdstam hebt geknipt kun je deze gaan knippen. Knip al het blad eraf tot aan de top. Vervolgens hang je de toppen ondersteboven op in een droge en donkere ruimte aan een visdraad. Is de ruimte te vochtig krijg je last van schimmel en toprot dus het is erg belangrijk dat de ruimte droog is.

Na hoelang drogen kun je de wiet kunt roken?

Het droogproces van de wiet heeft even tijd nodig. Geef je het niet de tijd die het nodig heeft gaat dit ten koste van de smaak en kwaliteit, wat natuurlijk zonde is. Dus niet met een fohn of magnetron aan de slag gaan! De wiet is klaar met drogen wanneer de takjes breken en niet buigen. De geur van de wiet kan tijdens het proces veranderen en bijvoorbeeld naar hooi ruiken. Dit is normaal. Het kan ook voorkomen dat het wat chemisch ruikt. Probeer dan de volgende keer eerder te beginnen met de plant schoon te spoelen door 2 weken voor het oogsten alleen nog maar water te geven.

Wat is de beste temperatuur om wiet te drogen?

Het beste temperatuur hiervoor is tussen de 15 en 20 graden met een luchtvochtigheid van 40-50%, waarbij het belangrijk is dat je bij het drogenproces geen gebruik maakt van een ventilator die je direct op de wiettoppen gericht staat. Een luchtcirculatie is goed maar richt de ventilator niet direct op de toppen.

Hoe en hoelang kan ik wiet het beste bewaren?

Als je wiet goed droog is kun je deze het best verpakken in luchtdichte of vacuüm zakken. Bewaar de wiet op een donkere en droge plaats. Je kan eventueel je wiet nog invriezen, op deze manier kun je het tot ongeveer een jaar bewaren.

Je wiet drogen, ophangen of neerleggen?

Het beste is om je wiet hangend en ondersteboven te laten drogen, dan komt de lucht rondom de top en zo droogt ze geleidelijk. Het neerleggen van de toppen op een krant is geen goed idee. Zo komt er namelijk geen lucht tussen de toppen en ontstaat er rot en schimmel. Op een net kun je ze natuurlijk wel neerleggen om te drogen.

Waar? Zorg voor een droge donkere ruimte, tussen de 18 en 22 graden

Hoelang? Je wiet is droog genoeg als de takjes doorknakken en niet meer doorbuigen

Hoe? Hang de takken ondersteboven te drogen, leg ze niet op papier of kranten

Tip: Zorg dat de toppen elkaar niet raken tijdens het drogen