Hydrowiet

Wat is hydrocultuur?

Simpel gezegd betekend hydrocultuur, wiet kweken op water. Hierbij zijn water, een kunstmatig medium en voeding belangrijk. Als je deze 3 elementen, naast natuurlijk lucht en licht, kent, toepast en beheerst heb je het belangrijkste gedeelte van hydro kweken onder de knie. Houd er rekening mee dat eventuele straffen voor het kweken op hydro zwaarder kunnen zijn dan een kweek met aarde, gezien hydrocultuur als professioneel kweken word gezien.

Op welke manieren kun je hydroponisch kweken?

Er zijn verschillende manieren om hydroponisch te kweken. Je hebt bijvoorbeeld aeroponic systemen waarbij de wortels besproeid worden met een voedingsoplossing, systemen waarbij de wortels constant in een voedingsoplossing hangen, eb en vloed systemen of druppelsystemen. Bij sommige systemen heb je mediums als steenwol of kleikorrels nodig terwijl andere helemaal geen medium nodig hebben.

Waarom hydro kweken op een medium?

De materialen voor hydrokweek op bijvoorbeeld steenwol en kleikorrels is makkelijk verkrijgbaar. Steenwol is licht, goedkoop schoon en neemt goed water op. Het is in iedere bouwmarkt wel verkrijgbaar. Het wordt dan ook het meest gebruikt in de wiet teelt. Ook veel kwekers kiezen voor kleikorrels. Dit is namelijk ook eenvoudig te verkrijgen en herbruikbaar tot 2, 3 keer. Ook houden deze goed vocht vast.

Wat is een NFT systeem?

Bij NFT systemen, wat staat voor Nutrient Film Technique hangen de wortels in een constante stroom van water. Dit zijn erg goed werkende systemen zolang het water op de juiste temperatuur ligt, onder de 21 graden. Ook moet er genoeg zuurstof in het water zitten.

Hoe werkt aeroponics?

Aangezien de wortels hierbij letterlijk met een fijne nevel worden besproeid zijn aeroponic systemen wat technischer. Alles moet perfect in orde zijn. Dit is mogelijk het moeilijkste hydrosysteem om mee te kweken. Ook heeft het vrij veel tijd en onderhoud nodig. De wortels kunnen door middel van dit systeem heel veel zuurstof krijgen en daardoor zijn hele goede resultaten te behalen.

Wat is een Diep Water Cultuur?

Diep Water Cultuur, ook wel DWC systemen laten de wortels onder water hangen. Hierbij is het belangrijk dat het water door middel van een aquariumpomp en bruissteen van veel zuurstof wordt voorzien. Let op dat het water ook onder de 21 graden blijft. Dit is een van de makkelijke hydrosystemen.

Hoe kweek je met eb en vloed?

Bij een eb en vloed systeem staan de planten in potten met grote drainage openingen aan de onderkant op een speciale bak. Hierbij overspoelt een pomp een paar keer per dag de bak met een laag water van ongeveer 4 cm. Het water loopt vervolgens weer weg uit de bak.