Buitenwiet

Welke zaadjes moet ik kiezen om buiten wiet te kweken?

Het kiezen van zaden om buiten te kweken. Dit is een belangrijke keuze omdat niet alle soorten geschikt zijn om in het Nederlandse klimaat te kweken. Voor de buitenkweek zul je moeten uitzoeken welke zaden geschikt zijn voor het klimaat. Daarnaast kies je ook een soort die bij jou past op medicinaal en/of recreatief vlak. Probeer in het begin ook een gemakkelijke soort te nemen zodat je het jezelf niet onnodig moeilijk maakt. Ons keuze menu zal u helpen bij het uitkiezen van de meest geschikte wietzaadjes!

Klik hier voor de meest geschikte buitenwiet soortjes!

Wanneer kan ik beginnen met zaaien?

Wietplantjes zijn eenjarige zomerbloeiers. De beste tijd om ze buiten te planten is in maart, april of mei. Je kunt tot eind juni nog zaaien. Er mag geen nachtvorst meer zijn.

Hoe ontkiem ik de zaadjes?

De juiste zaadjes zijn gekozen! En wat nu? Dan volgt het ontkiemen! Hier zijn verschillende manieren voor zoals de koffiefilter methode, medium methode, glaswater methode of de schotel methode.

Mijn zaadjes zijn ontkiemd! Wat nu?

Als het zaadje ontkiemd is en het worteltje ongeveer 5 millimeter lang is kan ze de grond in. Dit doe je door met je vingertop een klein gaatje in de grond te duwen. Voeg hier een klein beetje water (spa blauw) aan toe zodat het nat is. Plaats nu je ontkiemde zaadje met de wortel naar beneden in het gaatje. Het beste is om dit te doen met een steriele pincet. Zorg dat je het worteltje niet beschadigd. Nu het ontkiemde zaadje in de grond steekt kun je het afdekken met een fijn laagje grond. Nog een beetje water toevoegen, enkel om vochtig te maken. Het beste is water op kamertemperatuur.

Wat is er nodig om een wiet plant buiten te kweken?

Voor het kweken van een wietplant is de grond is erg belangrijk. Voor de groei van het zaadje raden wij stekgrond of zaaigrond aan. Hier zullen je plantjes de beste start in maken. Na minimaal 3 vertakkingen kunnen de plantjes overgepot worden naar grond met voedingsstoffen. Het beste is luchtige grond. Hier kunnen de wortels zich het beste in ontwikkelen wat zorgt voor een snellere en betere groei van je wietplantje! Een wietplantje staat het liefst in de volle zon! Ze zal groeien bij minimaal 18 uur licht per dag. De bloeifase begint wanneer ze nog maar 12 uur licht per dag krijgt. Net als voor ons is voeding ook erg belangrijk voor je plantje! Informeer jezelf hier goed over. Er zijn veel verschillende voedingen te verkrijgen, kant en klaar of zelf te mixen. Let wel op, te veel voeding is ook niet goed! Luister naar je plantje… De wind zal je plantjes sterker maken. Zorg dus dat je plantjes buiten zowel in de zon als in de wind staan! Mochten ze binnen staan zet er dan een ventilator op.

Wat te doen in de bloeifase van de wietplant?

In de bloei fase zullen er toppen gaan vormen. Dit is de belangrijkste fase van de plant en zij is hier erg kwetsbaar. Hoe dikker en zwaarder de toppen hoe meer risico’s op bijvoorbeeld omvallen of schimmelvorming. Geef de plantjes houvast met bamboestokken en schud in de ochtend de druppeltjes eruit! Zorg ook dat de wind er goed doorheen blijft waaien, knip eventueel wat groot blad weg.

Wanneer oogst ik mijn wietplanten?

Zijn 80% van de witte haartjes op je toppen bruin geworden dan is het tijd om de wiet te oogsten! Zorg voor een schone omgeving, schone schaar, wat handschoentjes en een goede droog plek. Knip een tak van de plant en begin met het wegknippen van de grote bladeren. Ga vervolgens verder met het wegknippen van alle blaadjes tot dicht tegen de top aan. Een ideale droogruimte is een koele en donkere omgeving met een temperatuur van tussen de 15-22°C. Hang de toppen hier op z’n kop aan een lijn (bijv. visdraad).